2017. április 26., szerda

Győr-Lébény avagy 1 nap a Caminon

A bejegyzés a 2017.04.29 közelgő zarándoknap alkalmából készül, egy kis útleírást is tartalmaz, aminek különösebb értelme nincsen, hiszen eltévedni szinte lehetetlen.. nekem tavaly azért sikerült egyszer rossz irányba fordulnom, de ez nem meglepő.. 

Az eseményen 17 résztvevő jelezte, hogy eljön, és még ennél is több érdeklődő.. hogy ténylegesen mennyien leszünk ez majd szombaton kiderül :) ha tippelni kéne azt mondanám kb 20.. persze bármennyien leszünk, pont úgy lesz jó ahogy, és akik leszünk! Mindenesetre köszönjük a bizalmatokat, a lelkesedéseteket, hogy megtiszteltek bennünket egy közös 1 napos zarándoklattal, egy látványosságokban nem túl gazdag útvonalon.

Indulás, gyülekező: 9:45-10:00 Széchenyi tér Győr
Aki kocsival jön messzebbről és Lébényben szeretné hagyni az autót, néztem buszt:
2 lehetőség van: 7:53-kor indul Lébényből, viszont 8.30-ra már Győrben van.. (ez elég korai..)
másik: 9:39 indul Lébényből, 10:10-re érkezik Győrbe.. (ha ilyen lesz, akkor szóljon, mert az indulást tolni kell..)


Sajnos az időjárás fokozatos lehűlést mutat, és esőt is ígér.. ezzel mindenképp számolni kell..
Akkor pár tipp ahhoz, mit hozzatok: esőkabát!! (esőnadrág ha van) + eső elleni védelem a táskának (védőhuzat vagy mindent eltakaró poncsó) esernyő is jöhet kiegészítésnek. Legjobb lenne extra kényelmes vízálló cipő.. az első a kényelem.. sík talajon megyünk 26 km-t, bármilyen gyalogló vagy futó cipő jó.. sajnos az enyém nem vízálló, de mindegy, azért megyek :) Ruházatban a klasszikus "réteges öltözködés" a legjobb.. de inkább a hidegebb időre készüljetek!
Ahogy már írtam, az úton semmilyen vízvételi sem élelmiszer beszerzési lehetőség nincs, így kérlek hozzatok magatokkal elég vizet (2 l ajánlott) + annyi ennivalót amennyit csak szeretnétek enni az úton. Ha nagyon jól haladunk este 6-nál előbb akkor sem valószínű, hogy megérkezünk Lébénybe. Aki nem siet lehetőség van meleg ételt/italt fogyasztani vagy a Jimmy's pizzeriában vagy pedig a Lisztes étteremben. Ez már opcionális természetesen, senkit sem kényszerítünk rá :)

Mivel aránylag sokan leszünk, nem biztos, hogy végig mindenki egy tempóban tud haladni a "tömeggel"..a hangsúly nem is azon van, hogy mindenki "kötelezően" együtt menjen, hanem, hogy mindenki jól érezze magát, és nyitottan tudja fogadni az út ajándékait. Hiszem, hogy mindenkinek tartogat valamit ez az út.. hogy senki nem fog "üres kézzel" hazamenni.. ehhez csak egyet kell tenni, nyitottan fogadni mindent.. érzéseket, gondolatokat, benyomásokat, beszélgetéseket.. a másik embert.. persze a "kell" talán nem a legjobb szó, hiszen semmi sem kötelező :)

Petivel úgy terveztük, hogy 3 nagyobb megállót tartanánk. Az elsőt Győrben a másodikat útközben a 3.-at Lébényben :D
Na de komolyan: elsőt a Radnóti emlékműnél, ami kb 5,7 km a Rába kettős hídtól. Az első szakasz a ráhangolódás az útra.. mivel nem ismerjük egymást, kitaláltuk, hogy tartanánk az emlékműnél egy kis bemutatkozást.. mindenki azt mondja el magáról, amit fontosnak tart, amit megosztana a többiekkel.. semmi kötelező eleme nem lesz :) továbbá azt, hogy mi inspirálta erre a kis zarándoklatra, miért döntött úgy, hogy eljön. Eközben lehet enni-inni, úgy hogy közben azért egymásra is tudjunk figyelni. Ennyi a "hivatalos" rész.. Azért gondoltunk erre, mert mégiscsak egy közösséget alkotunk, ezzel egy kicsit személyesebbé tudjuk tenni.
A másik két megállót pedig valahol az út mellett.. sajnos még padok sincsenek sehol, jó idő esetén biztosan javasolnám a plédet, polifoamot, de ha esik akkor úgysem ülünk le a földre.. kemping székeket meg ne cipeljünk :) szóval a másik 2 megálló majd adja magát, nem szervezzük túl.. egy fedett hely lesz majd, amikor az út átvisz az autópálya alatt..

Visszafelé útról:

A buszmegálló a Látogatóközponthoz 5 percre található..
Győrbe induló buszok: 18.14; 20.33 (átszállásos verzió) 20.38 átszállás nélkül! utazási idő átlag 40 perc. A jegy teljes áron kb 500 Ft. 
Vasútállomás még 4,6 km a központtól.. szerintem maradjunk a busznál..

Kis leírás az útról:


A győri szakaszt nem részletezem, a városból biztosan együtt megyünk ki.. átmegyünk a Rába kettős hídon, majd a Sziget városrész felé vesszük az útirányt.. a Kódex nyomdánál láthatunk Caminos jelet, onnantól teljesen egyértelmű. Ezen a hídon fogunk átmenni.ami egyben kivezet a városból..

Kiérünk egy kevésbé forgalmas műútra, ahol balra fordulunk

Majd elérünk egy körforgalomig, ahol Pinnyéd irányában kimegyünk

Ezután rövid ideig a kerékpárúton haladunk, majd felmegyünk a töltésre.. innetől megkezdődik az igazi  "töltéses" zarándoklat :) Reméljük jól feltöltődünk :D

töltésre fel!

Mindeközben már számtalan Caminos jellel volt dolgunk.. a jelölések jók, hála a Szent Jakab Baráti Kör munkájának!!

Egy darabig még házacskák tarkítják az utat jobb oldalon.. 

Majd feltárul előttünk a végtelen töltés..


jobb kéz felől egy kis tavat látunk majd..

később feltűnik pár rózsaszín ház meglehetősen nagytestű kutyákkal és még nagyobb libákkal. 


Ezután nem árt résen lenni, mert megérkezünk hamarosan a jobb kéz felől található Radnóti Miklós emlékmű. A kis emlékmű park jól el van dugva gyönyörű orgonabokrok mögé, az útról csak a bokrok látszanak és a lépcső, ami odáig vezet.. itt tartjuk majd az 1. pihenőt.
a szoborhoz vezető lépcső
Radnóti emkékmű

A pihenő után ismét útra kelve, az út elágazik, nekünk balra kell fordulni.. jelölés természetesen lesz!
ezt nektek hagytam tegnap, de valószínű már nem lesz ott.. :(

ő viszont remélhetőleg ott lesz :)
Egy ilyesmi úton megyünk tovább:
a nagy fehér háromszög, avagy kicsi murvás út 

Ismét egy elágazáshoz érkezünk, jobb kéz felől Abda feliratú híd szép címerrel csalogat, tavaly bedőltem neki és arra indultam, de hiába.. az út a másik irányba visz.. szóval balra fordulunk és átkelünk a főúton.. elég forgalmas, arra vigyázni kell!
erre nem megyünk :)

Főút túloldalán a változatosság kedvéért egy töltésen haladunk tovább.. mindenki érzi ahogy töltődik egyre jobban :)

Néha megpillantunk 1-1 vidám útmenti jelzőkövet..
:)
Egy vasúti sínhez érkezünk, előtte az út lefelé ível jobbra, azon lemegyünk, a híd latt átkelünk, majd balra fel és folytatjuk tovább a töltésen..
jobbra le
"híd alatt, híd alatt.."
A híd alatt mindenkinek elkezd hiányozni a töltés.. de aggodalomra semmi ok, máris tovább töltődhetünk..
ezen a jó kis töltésen..

Nemsokára változatos természeti jelenségeket csodálhatunk, ugyanis a Rábca-folyóhoz érkezünk:
meghitt folyó
Ezután hamarosan elérkezünk az autópálya alatti átjáróhoz.. érdekessége, hogy egy vastag sárga nyíl is található itt a Caminos kagylós jelzésen kívül. És még 1 érdekes "falfestmény", de maradjon valami szombatra is.. ;-)

Az ingerek felszaporodnak, ismét feltűnik 2 fehér ház és távolabb egy nagy kémény.. a civilizációra kezd emlékeztetni.. de valójában ez csak illúzió:)

A nagy kéményes hely egy vízierőmű helyszíne, ahol csodás sárga virágokkal igazi fotócsodák készíthetők a távoli épülettel (ami mellesleg egy 1889-es vízierőmű).. persze egy jó gép nem ártana hozzá :
itt a tavasz

A sárga szín továbbra is gyönyörködteti a szemünket, ezúttal repcemező formájában..

A következő kereszteződésben az út jobbra visz, ezt kagylós tábla jelzi elég feltűnően:

Ismét egy folyóhoz érkezünk, amiben 2 hattyú lakik.. tegnapi utamon volt szerencsém hozzájuk.. a folyópartra amúgy nem visz le az út, csak opcionális pihenőhely..

Murvás úton haladunk tovább, majd az út 2 felé ágazik, mi balra megyünk.. jelzőtábla van!
válaszút
Murvás töltésen megyünk tovább..
amerre a nyíl mutatja..
Próbálkoztam önkioldós képpel, de sajnos csak ennyire futotta.. telefonnal nem egyszerű..
ejj pedig az úton mennyi hátizsákos távolodóst készítettem.. 
így maradt a béna selfie..
Közben annyira meleg volt, hogy letértem a töltés bal oldalára, ahol a fák adtak némi árnyékot.. sajna így is napszúrás lett belőle.. 
"Járt utat a járatlanért..." (hagyd csak el :)
Mellesleg murvás töltésen vitt tovább az út..
elnézést ha egy banán belelógna a képbe.. véletlen..

Ez az út volt a leghosszabb.. teljes mértékben végeláthatatlan.. egy lélekkel sem találkoztam sehol..
Mire ezt a táblát megpillantottam már lógott a nyelvem és a vizem is elfogyott.. én csak 1,5 litert vittem, nem elég..
Szóval Lébény felé egy hirtelen jobbost kell venni, majd egyenesen tovább..

Hamarosan egy orgonaillatú útra térünk.. végre 1-2 áranyas fa!
az orgonaillat viszonylag szezonális.. télen ne keresse senki!
hmm de finom :)

Egy kissé betonosabb úton megyünk tovább, távolban már feltűnnek Lébény háztetői és a Szent Jakab templom tornyai..


 Egy kedves kis útmenti felirat.. tavaly nagyon örültem, mikor belebotlottam :) és milyen igaz..

 Ahogy beérünk a városba, kérünk mindenkit vegyen vissza egy kicsit a tempóból! Nem lehet Lébénybe csak úgy hirtelen bezarándokolni :)


 Ezen az úton haladunk befelé a városba..

 Az utca végén a zöld háznál balra fordulunk..(tábla jelzi)

 Ez a kutya elég veszélyesnek tűnik..de rajtunk már nem fog ki :)
morg-morg..

 Tavaly ugyanezt a házat fotóztam, már akkor is megfogott.. megnyugodtam, hogy idén is :)
 Ismét balra..

 Majd hirtelen gyönyörű tulipánok közt találjuk magunkat.. remélem szombatig még bírják! annyira szépek..


1848-49-es szabadságharc mártírjainak, hőseinek emlékére
és a Lébényi nemzetőrök tiszteletére
állíttatta Lébény városközössége
2017
 A szobortól 2 perc és megérkezünk a Lébényi Szent Jakab Látogatóközponthoz. Nem mondom, hogy nem jöttek ki a könnyeim, amikor megpillantottam az épületet.. a tavalyi út.. hát igen...

Lébény azért fontos helyszín, mert hivatalosan a Magyar El Camino itt ér véget..a Látogatóközpont nagyon szép kívül, belül, sajnos megnézni nem tudjuk, mivel 5-kor bezár..itt adják ki az oklevelet a Magyar El Caminot végigjárt zarándokok részére, illetve pecsétet is lehet szerezni a zarándok-útlevélbe.

 Tavaly ide dobtam le magam elsőként ahogy megérkeztem.. itt kaptam egy német idősebb úrtól 20 eurot az utamhoz.. cserébe egy horgolt nemzeti színű szivecskét adtam neki.. akkor még volt nálam..
zarándokok padja.. az én padom :)

Muszáj, hogy betegyem a tavalyi képemet ide..:) mennyire más érzésekkel érkeztem akkor, és mennyire mással tegnap.. na és majd szombaton? :)


Pont a paddal szemben áll a hatalmas Szent Jakab templom.. nagyon szép, kicsit az Astorgai katedrálisra emlékeztet..sajnos bemenni ide sem tudunk majd..
Szent Jakab kút, igazi felfrissülés a fáradt zarándokoknak.. tegnap még nem volt ráengedve a víz.. de emiatt ne aggódjon senki, vendéglátó egységben tudunk szerezni vizet!

templom oldalsó bejárata

Szent Jakab látogató központ
És akkor pár fotó belülről: 






Szent Jakabos selfie..

a pecsét 
Gratulálok annak, akinek volt kitartása elolvasni.. :) Akkor találkozunk szombaton!! Jó készülődést! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése